Αρχική » Προγνωστικά σνούκερ: Μακροχρόνια από 2.20 έως 51.00!

Προγνωστικά σνούκερ: Μακροχρόνια από 2.20 έως 51.00!

by admin

Τα μακροχρόνια κπρογνωστικά σνούκερ του Ευάνθη Γκόγκουλη επιστρέφουν με προτάσεις από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Μακροχρόνια προγνωστικά σνούκερ: Η σειρά του Τεπτσάγια

Λείπουν τα μακροχρόνια προγνωστικά σνούκερ απ’ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα; Η είσοδος στην τελική ευθεία της χορταστικής σεζόν μας ενεργοποιεί ξανά, έστω κι αν αυτήν τη φορά δεν θα προβούμε σε ενδελεχή ανάλυση κάθε bracket της διοργάνωσης.

Η παρουσία μεγάλων ονομάτων, με πρώτο και καλύτερο τον Νιλ Ρόμπερτσον, δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον σ’ αυτό το ιδιαίτερο τουρνουά. Ο Αυστραλός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής που θα δούμε στο English Institute of Sport του Σέφιλντ. Ο Στιούαρτ Μπίνγκαμ έμεινε κι αυτός χαμηλά στην κατάταξη ύστερα από μια κάκιστη σεζόν. Από τη μέγγενη των προκριματικών θα περάσουν κι άλλοι ισχυρότατοι παίκτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Τζακ Λισάουσκι, Ράιαν Ντέι, Χοσεΐν Βαφάι και Στίβεν Μαγκουάιρ.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν ορισμένα ξεκάθαρα φαβορί, οι αποδόσεις σε πολλά μακροχρόνια δεν είναι ελκυστικές. Δεν αξίζει, λοιπόν, να προτείνουμε πρόκριση του Ρόμπερτσον που δίνει μόλις 1.22. Ούτε να κυνηγήσουμε τον αποκλεισμό του, που φαντάζει δύσκολος – ύστερα από τη βελτίωση που παρουσίασε στο World Open της Γιουσάν. Πρέπει να εντοπίσουμε τους qualifiers που θα κάνουν την έκπληξη. Ή εκείνους που θα περάσουν από αμφίρροπα brackets.

Η κόντρα των παικτών που κατέχουν τις θέσεις 32 και 33 στο ranking, είναι εξ ορισμού αμφίρροπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι φέτος βρίσκουμε εκεί δυο παίκτες που διασταύρωσαν… τις στέκες τους και στην περσινή Judgement Day. Τον Ρίκι Γουόλντεν και τον Τεπτσάγια Αν-Νου. Ο Άγγλος είχε νικήσει πέρυσι με 10-9, φέτος όμως περιμένουμε διαφορετική κατάληξη. Ο Αν-Νου δεν πέτυχε τίποτα σπουδαίο φέτος, είναι όμως πάντοτε υπολογίσιμος στα best of 19 παιχνίδια. Η μεγάλη διάρκεια των αγώνων ευνοεί επιθετικούς και επιπόλαιους παίκτες όπως αυτός.

Ο Ταϊλανδός θα αντιμετωπίσει στον πρώτο του αγώνα είτε τον Μαρκ Ντέιβις είτε κάποιων εκ των Άντριου Πάτζετ ή Άντι Λι. Θα περάσει, λοιπόν, σχετικά εύκολα στον τελικό γύρο και περιμένουμε να κάνει την υπέρβαση. Νιώθουμε ότι είναι η σειρά του φέτος – άλλωστε και ο Γουόλντεν δεν ξέφυγε απ’ τη μετριότητα φέτος. Το 2.20 θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, αλλά και πάλι δεν είναι κακό.

Η επιστροφή του Μαγκουάιρ

Ο Στίβεν Μαγκουάιρ απέτυχε πέρυσι να προκριθεί στο κυρίως ταμπλό για πρώτη φορά μετά το 2003. Σκόνταψε στο εμπόδιο που του έβαλε ο ταλαντούχος Φαν Τζενγί και τελείωσε με σκυφτό το κεφάλι μία κακή σεζόν. Ο Σκωτσέζος δεν τα πήγε καλά ούτε στη φετινή σεζόν. Με εξαίρεση τη νίκη επί του Τζαντ Τραμπ στο International Championship, έμεινε στα ρηχά. Και ίσως γι’ αυτό η απόδοση για την πρόκρισή του δίνει 2.10.

Το bracket είναι δύσκολο. Πιθανότερος αντίπαλος στην Judgement Day είναι ο ταλαντούχος Γιουάν Σιτζούν, ο οποίος κυνηγά την πρώτη παρουσία του στο Crucible. Εκτός κι αν κάνει τη μίνι έκπληξη και τον νικήσει ο πάντα υπολογίσιμος Μάικλ Γουάιτ, που παλεύει και για την παραμονή του στο Tour. Πριν φτάσει εκεί, πάντως, ο Μαγκουάιρ θα πρέπει να νικήσει τον Άσλι Χιούγκιλ. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά σε καμία περίπτωση δύσβατος. Ο καλός Mags «τους έχει» όλους τους πιθανούς αντιπάλους.

Μακροχρόνια προγνωστικά σνούκερ: Η ώρα του Ο’Κόνορ

Άλλη μία επιλογή μας για πρόκριση είναι ο Τζο Ο’Κόνορ. Ο άσος από το Λέστερ έχει ανέβει στο Νο 30 της κατάταξης, έχει παίξει σε ranking τελικό (στο Scottish Open του 2022), αλλά δεν έχει γευτεί τη χαρά της πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου. Μήπως έφτασε η στιγμή; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αφού στον πρώτο αγώνα θα πρέπει να νικήσει τον ταλαντούχο Βέλγο Ζιλιέν Λεκλέρ. Και μετά, είτε τον έμπειρο Ματ Σελτ είτε τον Άαρον Χιλ, ο οποίος τα πήγε πολύ καλά στη φετινή σεζόν (με αποκορύφωμα την πρόκριση στους «8» του Wuhan Open).

Ίσως η απόδοση για πρόκριση του Ο’Κόνορ θα έπρεπε να ήταν υψηλότερη από 2.30. Θα τον στηρίξουμε, ωστόσο, μια και είναι πολύ καλός για να μην έχει φτάσει στο Crucible ύστερα από έξι σεζόν ως επαγγελματίας.

Θα την πατήσει ο Βαφάι

Ο Χοσεΐν Βαφάι είχε μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα. Είχε δύο παρουσίες σε ranking ημιτελικούς (British Open, UK Championship) και πολλές παταγώδεις αποτυχίες. Αυτό είχε ως συνέπεια να μείνει ξανά εκτός top 16, χωρίς να δείχνει το ίδιο δυνατός με πέρυσι.

Γι’ αυτό μας προξενεί εντύπωση η χαμηλή απόδοση της πρόκρισής του (1.83) από ένα δύσκολο bracket. Δεν είναι μόνο ότι στην Judgement Day θα πετύχει έναν εκ των Φαν Τζενγί ή Σαμ Κρέγκι. Αλλά κι ότι θα πρέπει να νικήσει στον πρώτο αγώνα του τον Μάρκο Φου ή τον Κεν Ντόχερτι. Παραμένει φαβορί ο Ιρανός, αλλά όχι τόσο πολύ όσο δίνουν οι μπουκ. Θα κυνηγήσουμε την έκπληξη ποντάροντας στο 5.00 του Κρέγκι, ο οποίος έχει δείξει τις ικανότητες του στα προκριματικά (πέρασε στο Crucible το 2021).

Ικανός ο Τσάο για την έκπληξη

Ο Τσάο Γιουπένγκ είχε προκαλέσει αίσθηση με την πρόκρισή του στο Παγκόσμιο του 2012, όπου μάλιστα νίκησε τον Μαρκ Άλεν (σε ένα ματς με χιτσκοκικό φινάλε – αναζητήστε το στο YouTube). Έκτοτε, όμως, δεν έχει ξαναπαίξει στο Crucible. Μεσολάβησε και η απουσία του (2018-2021) λόγω τιμωρίας για στημένους αγώνες κι έμεινε πίσω. Νιώθουμε, όμως, ότι έχει την ευκαιρία να τα καταφέρει φέτος.

Αν αποκλείσει στον πρώτο αγώνα του τον Μάρτιν Ο’Ντόνελ, ο οποίος έπιασε το peak του στο ξεκίνημα του 2024 (με την πρόκριση στον τελικό του Welsh Open) έχει κάθε λόγο να ελπίζει. Πιθανότερος αντίπαλος στην Judgement Day θα είναι ο Πανγκ Τζουνσού, ο οποίος έπαιξε στο Crucible πέρυσι (όπου γνώρισε αξιοπρεπή ήττα απ’ τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν), αλλά δεν έδειξε ιδιαίτερη πρόοδο φέτος. Το ματς θα είναι ντέρμπι και το 2.62 του Τσάο μας κλείνει το μάτι.

Μακροχρόνια προγνωστικά σνούκερ: Προσφέρει ασφάλεια ο Ντέι

Ας κυνηγήσουμε, όμως, και ένα φαβορί. Ο Ράιαν Ντέι έχει καλή παράδοση στη διαδικασία των προκριματικών και φέτος έχει πέσει σε ένα αρκετά βατό section. Θα αντιμετωπίσει στον πρώτο αγώνα του έναν εκ των Τζον Άστλι ή Άσλι Κάρτι και στον δεύτερο και καθοριστικό τον Τζο Πέρι ή τον Σκοτ Ντόναλντσον.

Ο τελευταίος ήταν και πέρυσι αντίπαλος του Ουαλού στην Judgement Day, αλλά αποχώρησε μετά το 4-0 λόγω αδιαθεσίας. Ελπίζουμε ότι φέτος δεν θα αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, αλλά δεν περιμένουμε ούτε και θα δυσκολέψει τον Ντέι, η πρόκριση του οποίου δίνει 1.83. Σε ένα best of 19 ματς με τον Ντόναλντσον ή τον Πέρι περιμένουμε από τον 44χρονο άσο να επικρατήσει, αν και δεν έχει δείξει τίποτα ιδιαίτερο φέτος (όπως και οι αντίπαλοί του, πάντως).

Dark Horse ο Μπόικο στο 51.00

Θα κυνηγήσουμε και κάτι τρελό. Την πρόκριση στο Crucible ενός ερασιτέχνη, που μάλλον δεν περιμένει κανείς. Ο λόγος για τον Ουκρανό, Ιουλιάν Μπόικο, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας από το 2020 έως και το 2022. Δεν είχε καταφέρει να ξεχωρίσει τότε, αλλά έκτοτε έχει παρουσιάσει πρόοδο. Αν και απέτυχε να κερδίσει Tour Card στα πρόσφατα ερασιτεχνικά τουρνουά, είναι ικανός για όλα στην κεντρική σκηνή.

Στο περσινό Παγκόσμιο διέλυσε με 10-2 στον πρώτο προκριματικό τον έμπειρο Πακιστανό Μοχάμεντ Ασίφ και στη συνέχεια ζόρισε όσο δεν πήγαινε τον Φαν Τζενγί (8-10). Φέτος, έχει πιο δύσκολο πρώτο ματς κόντρα στον Αλεξάντερ Ουρσενμπάχερ, αλλά αν περάσει, θα αντιμετωπίσει τον γερόλυκο Άντονι Χάμιλτον. Μετά τον Ρόμπι Γουίλιαμς και στην Judgement Day μάλλον τον Κρις Γουέικλιν. Ο τελευταίος θα είναι και ο πιο ζόρικος αντίπαλος, αλλά λέμε να κυνηγήσουμε το θαύμα. Με χαμηλό ποντάρισμα, ως fun bet.

Είναι που θυμίζει η φετινή σεζόν του Ρόνι Ο’Σάλιβαν κι εκείνη του 2019. Όταν πέτυχε αντίστοιχο θαύμα ο Τζέιμς Κέιχιλ.

ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* ΜΕ ΔΩΡΑ* ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

ΠΗΓΗ

You may also like