Αρχική » Euro 2024: Πως προκρίθηκαν οι ομάδες στην τελική φάση;

Euro 2024: Πως προκρίθηκαν οι ομάδες στην τελική φάση;

by admin

Δείτε πως προκρίθηκαν οι ομάδες του Euro 2024 στην τελική φάση του θεσμού και στα γήπεδα της Γερμανίας. Αναλυτικά ο οδηγός.

Τα προκριματικά ολοκληρώθηκαν και πλέον οι ομάδες είναι έτοιμες για την τελική φάση του Euro 2024. Τον προηγούμενο χρόνο μπορέσαμε και είδαμε εξαιρετικές εμφανίσεις στα προκριματικά, συγκλονιστικά ματς και το πανόραμα τους είναι πλούσιο, οπότε πάμε να δούμε αναλυτικά τι συνέβη στους ομίλους.

Α’ όμιλος

                                                     Ισπανία 21
                                                     Σκωτία 17
                                                    Νορβηγία 11
                                                     Γεωργία 8
                                                      Κύπρος 0

Ο όμιλος της Ισπανίας. Κυριαρχία της «ρόχα» στα περισσότερα παιχνίδια και πρώτη θέση σχετικά άνετα με 21 βαθμούς και το εντυπωσιακό 25-5 στο σύνολο των τερμάτων. Βέβαια η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε θα μπορούσε να έχει τελείως διαφορετική μοίρα άμα δεν κέρδιζε την Σκωτία στο εντός έδρας παιχνίδι των δύο αφού είχε ηττηθεί στη Γλασκώβη. Οι Σκωτσέζοι ήταν εντυπωσιακοί στο μεγαλύτερο κομμάτι του ομίλου με αποτέλεσμα να αφήσουν έξω τον Έρλινγκ Χάαλαντ και την παρέα του, η οποία ήταν αρκετά αφελής για τέτοιο επίπεδο. Η Γεωργία είχε στραμμένο το βλέμμα της στο Nations League οπότε έκανε «προπονήσεις» μέσα στα προκριματικά ενώ η Κύπρος επιβεβαίωσε το χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αφού ούτε βαθμό δε μπόρεσε να πάρει.

Β’ όμιλος

Γαλλία 22
Ολλανδία 18
Ελλάδα 13
Ιρλανδία 6
Γιβραλτάρ 0

Ο όμιλος της Εθνικής μας ομάδας. Η αλήθεια είναι πως μετά την επιτυχία της Ελλάδας στο Nations League και με την συνύπαρξη με δύο μεγαθήρια δύσκολα θα μπορούσε να γίνει το οτιδήποτε. Πάντως η «γαλανόλευκη» το πάλεψε και κατέλαβε την τρίτη θέση με 13 βαθμούς πίσω από Ολλανδία και Γαλλία. Η παρέα του Κιλιάν Εμπαπέ ήταν σαρωτική και τερμάτισε αήττητη και στο ρελαντί τον όμιλο ενώ οι «οράνιε» κατάφεραν να πάρουν τα ματς που έπρεπε ώστε να πάρουν το εισιτήριο επίσης. Η Ιρλανδία απογοήτευσε και δε μπόρεσε σε καμία των περιπτώσεων να φανεί ανταγωνιστική ενώ ούτε το Γιβραλτάρ είχε ιδιαίτερο ρόλο, δεδομένης και της δυναμικής του.

Γ’ όμιλος

Αγγλία 20
Ιταλία 14
Ουκρανία 14
Βόρεια Μακεδονία 8
Μάλτα 0

Ένας από τους ομίλους με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η συνύπαρξη της Ουκρανίας με την Αγγλία και την Ιταλία φάνηκε πως ήταν… ευεργετική για το θέαμα του γκρουπ και είδαμε επικά παιχνίδια μέχρι το φινάλε. Η Αγγλία μπόρεσε να τερματίσει πρώτη στον όμιλο «καθαρίζοντας» μάλιστα την Ιταλία δύο φορές ενώ βρήκε εμπόδια στην Ουκρανία. Οι «Ατζούρι» μπόρεσαν έστω και την τελευταία αγωνιστική να διασφαλίσουν την θέση τους στα γήπεδα της Γερμανίας ενώ η ομάδα του Γιαρμολένκο ήταν εκείνη που ήταν πιο αδύναμη στην ισοβαθμία με την κάτοχο του πρωταθλήματος Ευρώπης. Η Βόρεια Μακεδονία άφησε ωραίες εντυπώσεις ενώ η Μάλτα δεν πήρε βαθμό.

Δ’ όμιλος

Τουρκία 17
Κροατία 16
Ουαλία 12
Αρμενία 8
Λετονία 3

Επίσης ένας όμιλος που είδαμε ωραία παιχνίδια. Η Τουρκία με δύσκολο αλλά τελικά αποτελεσματικό τρόπο μπόρεσε να εξασφαλίσει την πρωτιά του γκρουπ με σημαντικές εκτός έδρας νίκες. Η Κροατία την τελευταία αγωνιστική επικράτησε της Αρμενίας ώστε να πάρει το εισιτήριο ενώ η Ουαλία «πλήρωσε» μερικές γκέλες που είχε κάνει στην αρχή. Η ομάδα του Μικιταριάν ήταν για καιρό στο κόλπο της πρόκρισης αλλά η απειρία της φάνηκε σε μεγάλο μέρος στο τέλος ενώ η Λετονία ήταν σαφώς πιο χαμηλά στο επίπεδο της και είχε ρόλο ρυθμιστή.

Ε’ όμιλος

Αλβανία 15
Τσεχία 15
Πολωνία 11
Μολδαβία 10
Νήσοι Φερόε 2

Ο πέμπτος όμιλος μπορεί να μην είχε το σπουδαίο μεγάλο όνομα αλλά ήταν αρκετά αμφίρροπος μέχρι το τέλος των προκριματικών. Η Αλβανία εντυπωσίασε τους πάντες και μπόρεσε με άνεση κιόλας να πάρει την πρώτη θέση χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Σιλβίνιο μέσα σε λίγο καιρό. Η Τσεχία με τα χιλίων κόπων και βασάνων μπόρεσε να βγει δεύτερη αφήνοντας πίσω την εξαιρετικά μαχητική Μολδαβία που ήταν μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης μέχρι το τέλος. Η Πολωνία απογοήτευσε «πληρώνοντας» την άστοχη επιλογή του Σάντος για την θέση του προπονητή ενώ τα Φερόε δεν έκαναν ούτε νίκη στον όμιλο.

ΣΤ’ όμιλος

 Βέλγιο 20
Αυστρία 19
Σουηδία 10
Αζερμπαϊτζάν 7
Εσθονία 1

Ήταν το φαβορί και το απέδειξε το Βέλγιο. Η παρέα του Ρομέλου Λουκάκου μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 20 πόντους και χαρακτηριστική άνεση. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η φιλόδοξη Αυστρία που απέδειξε πως έχει φτιάξει πλάνο και πως διατηρείται αυτό ενώ η Σουηδία απογοήτευσε μένοντας τρίτη. Τον όμιλο συμπλήρωσαν το Αζερμπαϊτζάν και η Εσθονία που δεν είχαν ιδιαίτερη τριβή με τους υπόλοιπους.

Έβδομος όμιλος

Ουγγαρία 18
Σερβία 14
Μαυροβούνιο 11
Λιθουανία 6
Βουλγαρία 4

Επίσης αμφίρροπος όμιλος. Η Ουγγαρία μπόρεσε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της και να πάρει την πρώτη θέση, έχοντας και πάλι ως σύμμαχο την έδρα της ενώ παραμένει ζεστή μετά την προηγούμενη της συμμετοχή. Η Σερβία δεν έπεισε ιδιαίτερα αλλά βρήκε τρόπο να περάσει, αφήνοντας στην τρίτη θέση το Μαυροβούνιο που έδειξε πως έχει κάνει βήματα βελτίωσης. Τέταρτη η Λιθουανία που ήταν από τις πιο αδιάφορες ομάδες των προκριματικών ενώ η Βουλγαρία σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να δείξει πράγματα και έμεινε τελευταία.

Όγδοος όμιλος

Δανία 22
Σλοβενία 22
Φινλανδία 18
Καζακστάν 18
Βόρεια Ιρλανδία 9
Άγιος Μαρίνος 0

Ίσως ο καλύτερος όμιλος από άποψη θεάματος στην προκριματική αυτή φάση. Η Δανία τερμάτισε με μεγάλη δυσκολία στην πρώτη θέση, κερδίζοντας μαζεμένα ματς στο τέλος ενώ η Σλοβενία κατάφερε να πάρει την πρόκριση της την τελευταία αγωνιστική. Το Καζακστάν ήταν εξαιρετική ομάδα που με το επιθετικό του στυλ μπόρεσε να κερδίσει τους ποδοσφαιρόφιλους ενώ εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η Φινλανδία που έμεινε στο τέλος από δυνάμεις. Η Βόρεια Ιρλανδία απογοήτευσε για ένα ακόμα προκριματικό γύρο ενώ το Σαν Μαρίνο το διασκέδασε σκοράροντας μάλιστα και τρία γκολ.

Ένατος όμιλος

Ρουμανία 22
Ελβετία 17
Ισραήλ 15
Λευκορωσία 12
Κόσοβο 11
Ανδόρα 2

Η Ρουμανία μπόρεσε να επιβληθεί στον ένατο όμιλο και με εμφατικό τρόπο μάλιστα. Μπορεί η Ελβετία να ήταν το μεγάλο φαβορί αλλά η παρέα του Ιορντανέσκου ήταν εξαιρετική και άφησε πίσω της εκείνη του Γιακίν. Η δεύτερη Ελβετία ήταν αρκετά φλύαρη στα περισσότερα παιχνίδια ωστόσο η ποιότητα της επέτρεψε να τερματίσει σε θέση που οδηγεί στην τελική φάση. Το Ισραήλ δεν γοήτευσε με την παρουσία του ιδιαίτερα, διψήφιο αριθμό πόντων μάζεψε η Λευκορωσία αλλά έως εκεί ενώ όπως αναμενόταν η Ανδόρα έγινε κάτι σαν «σάκος» του μποξ.

Δέκατος όμιλος

Πορτογαλία 30
Σλοβακία 22
Λουξεμβούργο 17
Ισλανδία 10
Βοσνία 9
Λιχτενστάιν 0

Η Πορτογαλία έκανε πραγματικό μονόλογο στον όμιλο. Η ομάδα του Μαρτίνεθ δεν έχασε ούτε ένα ματς και επιβεβαίωσε πόσο σαρωτική μπορεί να γίνει. Με 30 πόντους και απόλυτο δεν έχασε την ευκαιρία να τερματίσει πρώτη, ενώ η εντυπωσιακή Σλοβακία του Καλτσόνα ήταν δεύτερη, μία θητεία μάλιστα που εξασφάλισε στον Ιταλό προπονητή θητεία στην Νάπολι. Στις εκπλήξεις του ομίλου το εξαιρετικό Λουξεμβούργο που έκανε κάποια αρκετά καλά ματς, σκέτη μιζέρια ήταν η Ισλανδία με τη Βοσνία κάτι που αποτυπώνει η βαθμολογία τους ενώ το Λιχτενστάιν δεν μπόρεσε να κόψει κάποιον βαθμό.

ΠΗΓΗ

You may also like