Αρχική » Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

by admin

Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών της Τετάρτης που αποτύπωσε συντριπτική νίκη των εθνικιστών του VMRO-DPMNE και κατάρρευση του κόμματος των σοσιαλιστών που κυβερνούσαν τα τελευταία εφτά χρόνια.

Την Κυριακή θα συνέλθει, στις 12 το μεσημέρι, σε σώμα η νέα Βουλή ενώπιον της οποίας θα ορκιστεί το απόγευμα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία από βδομάδα θα καλέσει τον νικητή των βουλευτικών εκλογών για να του αναθέσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι στη Βόρεια Μακεδονία το σύνταγμα δεν προβλέπει αυξημένες εξουσίες για τον πρόεδρο, υπό κανονικές συνθήκες η ορκωμοσία της Κυριακής δεν θα ήταν παρά μια τυπική και ίσως βαρετή διαδικασία.

Τώρα όμως έχει ενδιαφέρον στο σύνταγμα ποιας χώρας θα ορκιστεί η Σιλιανόφσκα? της Βόρειας Μακεδονίας όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο με τη συμφωνία των Πρεσπών, ή σε αυτό ενός ανύπαρκτου κράτους, της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», υπό το λάβαρο της οποίας πορεύτηκε η ίδια προς το ύπατο αξίωμα, και το κόμμα της προς την εξουσία, αν και σε χαμηλούς τόνους κατά την προεκλογική εκστρατεία;

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, την Κυριακή με την ορκωμοσία της προέδρου θα φανεί αν οι σχέσεις με την Αθήνα θα συνεχίσουν να κινούνται σε εύκρατο κλίμα ή θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος αναταράξεων, με τα Σκόπια να ανοίγουν εκ νέου μέτωπο με την Ελλάδα τη στιγμή που το ρήγμα με τη Βουλγαρία απειλεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, δείχνει αποφασισμένη να μην ανεχθεί επιχείρηση de facto μη εφαρμογής στο εσωτερικό της χώρας της συμφωνίας (σ.σ. των Πρεσπών) με τεχνάσματα εκ μέρους της νέας ηγεσίας.

Τα ίδια, πάνω-κάτω, ισχύουν για την Αθήνα και στο πώς θα πολιτευθεί η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, κάτι που ενδεχομένως θα φανεί αν με το «καλημέρα» –στις προγραμματικές δηλώσεις δηλαδή– ο Μίτσκοσκι (φωτ.) θυμηθεί τον παλιό εθνικολαϊκιστικό εαυτό του και αρχίσει να ομνύει από το βήμα της Βουλής στο όνομα της «Μακεδονίας μας» κ.λπ.

Η ελληνική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να μην ανεχθεί επιχείρηση de facto μη εφαρμογής στο εσωτερικό της χώρας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Επί του παρόντος, Ελλάδα και Βουλγαρία τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα μηνύματα της νέας πραγματικότητας στα Σκόπια, το ίδιο και ο συμμαχικός παράγοντας, δηλαδή Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

Σε μια πρώτη αντίδραση κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνιζαν ανεπισήμως ότι η νέα ηγεσία στα Σκόπια «έχει υποχρέωση να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία των Πρεσπών που είναι μια διεθνής συμφωνία η οποία παράγει δεσμεύσεις για τη γείτονα χώρα και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής της πορείας», ενώ στη Σόφια ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, διαμήνυσε ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τα προηγούμενα αιτήματά της και ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ανέφερε με νόημα πως «θα ξεκαθαρίσει γρήγορα εάν η νέα πρόεδρος και το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα εργαστούν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή θα στραφούν σε άλλη κατεύθυνση».

Ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε δηλώσεις του μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος ο Μίτσκοσκι προανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απέφυγε αναφορές στα «αγκάθια» με τους γείτονες, και ειδικά με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι «σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο που θα βοηθήσει την οικονομία», τονίζοντας επ’ αυτού πως αναμένει «πολύ καλά νέα για τους πολίτες και τη μακεδονική οικονομία τις πρώτες κιόλας 100 ημέρες».

Ως προς την κοινοβουλευτική γεωγραφία, και με ενσωμάτωση στο 99,6% το VMRO-DPMNE καταλαμβάνει 58 από τις 120 έδρες, ακολουθεί ο αλβανικός συνασπισμός «Ευρωπαϊκό Μέτωπο» του οποίου ηγείται το DUI του Αλί Αχμέτι με 19 έδρες και έπονται ο «Συνασπισμός για το Ευρωπαϊκό Μέλλον», του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM με 15,36% και 18 έδρες, o συνασπισμός Vlen των αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων με 13 έδρες, το αριστερό κόμμα Levica με 6 και το κόμμα Κίνημα ΖΝΑΜ επίσης με 6 έδρες.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

You may also like