Αρχική » Ρόδος: Εβαλαν «λουκέτο» στο μπιτς μπαρ με τα θαλάσσια κρεβάτια

Ρόδος: Εβαλαν «λουκέτο» στο μπιτς μπαρ με τα θαλάσσια κρεβάτια

by admin

Σφραγίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο παραλιακός χώρος του beach bar Santa Marina στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου. Κλιμάκιο υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ και της αστυνομίας απέκλεισαν την ακτή και… τα θαλάσσια κρεβάτια, δίνοντας προθεσμία στον ιδιώτη 48 ωρών για να τα απομακρύνει.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ζητήσει δικαστικά την αναστολή της σφράγισης, παρά μόνο την ακύρωσή της από το τοπικό Εφετείο.

Η υπόθεση του Santa Marina είχε γίνει ευρύτερα γνωστή από πέρυσι, με αφορμή την (προφανώς παράνομη) τοποθέτηση κρεβατιών μέσα στη θάλασσα. Τα κρεβάτια και άλλες παράνομες κατασκευές είχαν απομακρυνθεί στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, πριν από λίγες ημέρες όμως ο επιχειρηματίας τα επανατοποθέτησε και ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε άμεσα από πολίτες στο MyCoast και την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και πραγματοποιήθηκε αυτοψία, στην οποία επιβεβαιώθηκαν τα καταγγελλόμενα.

Ρόδος: Εβαλαν «λουκέτο» στο μπιτς μπαρ με τα θαλάσσια κρεβάτια

Σήμερα το πρωί λοιπόν η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου επέδωσε στην επιχείρηση τη διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας. Παράλληλα απέκλεισε (όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις) με κορδέλα το χώρο (ακόμα και τα κρεβάτια στη θάλασσα) και τοποθέτησε μήνυμα στα αγγλικά και τα ελληνικά, ενημερώνοντας ότι η παραβίαση της σφράγισης είναι πλέον ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση.

Παράλληλα επιδόθηκαν στην επιχείρηση η έκθεση αυτοψίας για τις παρανομίες που καταγράφηκαν σε αιγιαλό και παραλία και οι αποφάσεις απομάκρυνσης των κινητών (λ.χ. ομπρέλλες, ξαπλώστες) και κατεδάφισης των σταθερών (λ.χ. πακτωμένα στο βυθό κρεβάτια) παρανομιών.

Ρόδος: Εβαλαν «λουκέτο» στο μπιτς μπαρ με τα θαλάσσια κρεβάτια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε από πέρυσι μισθώσει ένα άλλο τμήμα της ίδιας παραλίας, το οποίο δεν είχε εκμεταλλευτεί. Αντίθετα, στην ακτή μπροστά από το Santa Marina δεν υπήρχε μίσθωση της ακτής- γι’ αυτό και τέθηκαν σε εφαρμογή οι προβλέψεις της πρόσφατης νομοθεσίας (ν.5092/24) για την παράνομη κατάληψη αιγιαλού (και όχι υπέρβαση της μίσθωσης, που είναι πιο επιεικείς).

Ο επιχειρηματίας έχει 48 ώρες προθεσμία να «καθαρίσει» ακτή και θάλασσα από τις παράνομες κατασκευές. Ειδάλλως το έργο αυτό θα πρέπει να αναλάβει ο δήμος, θέμα που θα συζητηθεί σε σύσκεψη αργότερα μέσα στην ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ρόδου διέταξε τη σφράγιση και του beach bar Santa Marina, καθώς δεν είχε νόμιμη άδεια λειτουργίας- έδωσε όμως προθεσμία έως τις 20 Ιουνίου για την απομάκρυνση του εξοπλισμού.

Ρόδος: Εβαλαν «λουκέτο» στο μπιτς μπαρ με τα θαλάσσια κρεβάτια

Μέχρι το μεσημέρι πρόκειται να κοινοποιηθεί στην επιχείρηση και το πρόστιμο για την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, το οποίο βάσει της νέας νομοθεσίας ισοδυναμεί με το τετραπλάσιο του κανονικού μισθώματος για ένα έτος. Το πρόστιμο βεβαιώνεται απευθείας στην ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τη νέα νομοθεσία, ο ιδιώτης δεν μπορεί πλέον να επιχειρήσει δικαστικά να αναστείλει («παγώσει») την εφαρμογή της απόφασης σφράγισης, παρά μόνο να υποβάλλει αίτηση ακύρωσή της μέσα στις επόμενες 5 ημέρες (με τη σφράγιση να παραμένει σε ισχύ). Η αστυνομία και το λιμενικό έχουν επιφορτιστεί με την τήρηση της απόφασης σφράγισης και όλα δείχνουν ότι θα το πράξει, καθώς η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη στην οποία εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία και έχει και πολιτική σημασία για την κυβέρνηση να αποτελέσει παράδειγμα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

You may also like