Αρχική » Πάπας Φραγκίσκος: Αντιδράσεις με προσβλητικό όρο που φέρεται να χρησιμοποίησε για τους ομοφυλόφιλους

Πάπας Φραγκίσκος: Αντιδράσεις με προσβλητικό όρο που φέρεται να χρησιμοποίησε για τους ομοφυλόφιλους

by admin

Ο πάπας Φραγκίσκος φέρεται να χρησιμοποίησε έναν «εξαιρετικά προσβλητικό χαρακτηρισμό», στο πλαίσιο συζήτησης με επισκόπους, σχετικά με την αποδοχή ή όχι ομοφυλόφιλων ανδρών στις ιερατικές σχολές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, όταν ο πάπας ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Επισκόπων αν θα πρέπει να επιτρέπεται στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για να γίνουν ιερείς, εφόσον παραμένουν άγαμοι, φέρεται πως απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει.

Μάλιστα, όπως αναμεταδίδει το BBC, ο ποντίφικας φέρεται να συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων στους κόλπους της εκκλησίας, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την υβριστική λέξη «frociaggine».

Αν και ο παραπάνω διάλογος φέρεται να έλαβε χώρα σε μια συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τα σχόλια του πάπα μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στον ιταλικό ερευνητικό ιστότοπο Dagospia. Εκτοτε, άλλα ιταλικά μέσα επιβεβαίωσαν τα λόγια του ποντίφικα επικαλούμενα διαφορετικές πηγές.

Οπως αναφέρει το BBC, η επιλογή αυτής της ρητορικής από την πλευρά του πάπα Φραγκίσκου προκαλεί έκπληξη μιας και ο ίδιος δημοσίως μιλάει με σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους. Ταυτόχρονα, ορισμένοι πιο προοδευτικοί υποστηρικτές του επισημαίνουν εδώ και καιρό πως ενώ επί της ουσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα αναφορικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Καθολική Εκκλησία, ο πάπας έχει δώσει έναν διαφορετικό τόνο.

Σημειώνεται ότι όταν είχε ερωτηθεί για το θέμα στην αρχή της θητείας του, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;». Επιπλέον, πιο πρόσφατα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των πιο συντηρητικών κύκλων της Καθολικής Εκκλησίας, δηλώνοντας ότι οι ιερείς θα μπορούσαν να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι στόχος του πάπα ήταν να θέσει τις βάσεις ώστε να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για να γίνουν ιερείς, εφόσον παραμένουν άγαμοι. Ο ίδιος, όμως, φαίνεται πως απέρριψε αυτή την προοπτική με τις δηλώσεις του. Την ίδια στιγμή, ορισμένα δημοσιογραφικά πρακτορεία υποστηρίζουν ότι χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις και σε άλλες περιστάσεις.

Οπως αναφέρει το BBC, υπερασπιστές του ισπανόφωνου πάπα επισημαίνουν ότι μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσει με λάθος τρόπο την ιταλική καθομιλουμένη. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πάπας μεγάλωσε σε ιταλόφωνο σπίτι στην Αργεντινή.

Τέλος, ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πάπας υποστήριξε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες πρέπει να αποβάλλονται από τις ιερατικές σχολές είτε έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή είτε όχι. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το Βατικανό δεν έχει πάρει θέση για το θέμα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

You may also like