Αρχική » Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ανάλυση της Πορτογαλίας

Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ανάλυση της Πορτογαλίας

by admin

Τι περιμένουμε να δούμε από την Τσεχία στο Euro 2024; Η ακτινογραφία της ομάδας των Σικ και Σούτσεκ.

Euro χωρίς Τσεχία δε γίνεται. Παρότι πέρασε μια περιπέτεια και κινδύνεψε να μείνει εκτός, φτάνοντας στο σημείο να λύσει την συνεργασία της με τον κόουτς Σίλχαβι έπειτα από πέντε χρόνια, τελικά πήρε την πρόκριση και θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Πολλοί υποτιμούν το μέγεθος της Τσεχίας, επειδή δεν έχει τους πιο προβεβλημένους παίκτες και σε συλλογικό επίπεδο δεν τα πάει πολύ καλά, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ας δούμε στο Αφιέρωμα Euro 2024 την ακτινογραφία της Τσεχίας.

Μεγάλο μέρος της κληρονομιάς της προέρχεται από την εποχή που ήταν ενωμένη με την Σλοβακία, όμως κι από τότε που διασπάστηκε το κράτος της Τσεχοσλοβακίας οι Τσέχοι είναι εκεί, κάνοντας σπουδαίες πορείες. Λίγοι μπορούν να ξεχάσουν για παράδειγμα την τρομερή ομάδα του 2004, την οποία σταμάτησε στα ημιτελικά η εθνική μας με το ασημένιο γκολ του Δέλλα.

Τσεχία να αποκλειστεί στα προημιτελικά με απόδοση 5.50

Πώς προκρίθηκε στο Euro

Συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση του πέμπτου προκριματικού ομίλου και προκρίθηκε απευθείας στα τελικά του Euro. Τερμάτισε πίσω από την Αλβανία στην ισοβαθμία, και πάνω από Πολωνία, Μολδαβία και Νησιά Φερόε.

Προπονητής

Ιβάν Χάσεκ, 60 ετών. Μακρά καριέρα από το 1999 και πλούσιο βιογραφικό για τον Τσέχο τεχνικό, ο οποίος έχει ξαναπεράσει από το πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή το 2009. Ξεκίνησε από την Σπάρτα Πράγας κι έκτοτε… ξενιτεύτηκε αναλαμβάνοντας ομάδες σε Γαλλία, Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Πέρα από την Τσεχία, σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχει αναλάβει την Γκαμπόν (2005) και τον Λίβανο (2021-22).

Πρόγραμμα

Από νωρίς μπαίνει στα βαθιά, καθώς κάνει πρεμιέρα απέναντι στην πανίσχυρη Πορτογαλία. Αμέσως μετά παίζει με το αουτσάιντερ του ομίλου, Γεωργία, και κλείνει με το κομβικό ματς απέναντι στην Τουρκία.

Τσεχία να πετύχει over 4,5 γκολ στον όμιλο με απόδοση 2.10

Διασταυρώσεις

Εάν πάρει την πρωτιά θα συναντήσει μια από τις τρίτες ομάδες των τριών πρώτων ομίλων. Βγαίνοντας δεύτερη θα βρει απέναντί της τον πρωτοπόρο του τέταρτου ομίλου, ενώ με πρόκριση ως τρίτη θα αντιμετωπίσει μια από τις ομάδες που θα πάρουν την πρωτιά στον δεύτερο ή τον τρίτο όμιλο.

Τσεχία να πάρει ακριβώς 5 βαθμούς στον όμιλο με απόδοση 12.00

Στο Euro

Μπορούμε να χωρίσουμε την πορεία της σε δύο εποχές. Η πρώτη είναι η εποχή της Τσεχοσλοβακίας (1960-92), κατά την οποία είχε μόλις τρεις συμμετοχές αλλά κατάφερε να πάρει το τρόπαιο και να βγει τρίτη δύο φορές. Η δεύτερη είναι η εποχή της Τσεχίας (1996-), κατά την οποία μπορεί να μην έχει κατακτήσει το Euro, αλλά δεν έχει χάσει ούτε μία διοργάνωση.

1960 3η θέση 1992
1964 1996 2η θέση
1968 2000 Φάση ομίλων
1972 2004 Ημιτελικά
1976 Νικήτρια 2008 Φάση ομίλων
1980 3η θέση 2012 Προημιτελικά
1984 2016 Φάση ομίλων
1988 2020 Προημιτελικά

+ Συν και πλην –

+ Μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση με συνεχείς συμμετοχές.

+ Άκρως νεανικό κι ανανεωμένο ρόστερ.

– Ο Χάσεκ είναι τέσσερις μήνες στον πάγκο της ομάδας κι έχει δώσει μόνο φιλικά.

– Ελάχιστοι παίκτες υψηλού επιπέδου που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Stats

  • Μετρά μία ήττα στα τελευταία δώδεκα ματς.
  • Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της σημειώθηκαν 2-3 γκολ.
  • Σε πέντε από τους τελευταίους έξι αγώνες της στα τελικά του Euro επιβεβαιώθηκε το under 2,5.

Αφιέρωμα Euro 2024 – Ρόστερ

Αρκετά ανανεωμένη και φρεσκαρισμένη μπαίνει σε αυτό το Euro η Τσεχία, με τη νέα φουρνιά παικτών σιγά-σιγά να αντικαθιστά τους παλιούς. Πέρα από τον νέο (αλλά ταυτόχρονα παλιό) προπονητή, η «Národní tým» κατεβαίνει με μόλις δύο από τους 26 παίκτες της αποστολής να είναι σε ηλικία 30+ ετών. Ελαφρώς πάνω από τα 25 έτη ο μέσος όρος ηλικίας, ένα πολύ χαμηλό όριο (πόσο δε μάλλον για εθνική ομάδα). Πάντως, ένας από τους δύο 31χρονους του ρόστερ είναι ο Τσουφάλ, ο οποίος διαμορφώνει ένα πολύ δυνατό δίδυμο μαζί με τον συμπαίκτη του στη Γουέστ Χαμ, Τόμας Σούτσεκ. Η Λεβερκούζεν εκπροσωπείται τριπλά, με τους επιθετικούς Σικ και Χλόζεκ και τον γκολκίπερ Κόβαρ. Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται σε μια από τις τρεις δυνατές ομάδες της χώρας: Σπάρτα Πράγας, Σλάβια Πράγας και Βικτόρια Πλζεν.

Απουσίες: Δεν κλήθηκε ο ποιοτικός μέσος της Ουνιόν Βερολίνου, Άλεξ Κραλ, οι έμπειροι τερματοφύλακες Παβλένκα και Κούμπεκ, καθώς κι ο αμυντικός του Άρη, Γιάκουμπ Μπράμπετς.

Ο ηγέτης και το «κλειδί»

Πρωταγωνιστής της ομάδας είναι ο πρωταθλητής Γερμανίας με τη Λεβερκούζεν, Πάτρικ Σικ. Ο 28χρονος στράικερ έχει βρει δίχτυα 18 φορές σε 37 εμφανίσεις με το εθνόσημο, και θα κληθεί να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο ώστε να οδηγήσει την ομάδα του ψηλά.

Καθοριστικός θα είναι κι ο αρχηγός Τόμας Σούτσεκ, ο οποίος είναι από τους παίκτες που κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά. Αμυντικός χαφ με μεγάλη συνεισφορά στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά και συχνά ανεβάσματα που του δίνουν την ευκαιρία να σκοράρει. Η εμπειρία του από την Premier League με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ θα είναι καθοριστική για τους Τσέχους.

Σύστημα και πώς παίζει

Σε γενικές γραμμές ο Χάσεκ είναι προπονητής που επιλέγει τρεις στην άμυνα. Στα δύο φιλικά ως κόουτς της Τσεχίας δοκίμασε και το 3-4-1-2 και το 4-2-3-1. Το ρόστερ του είναι καλύτερα διαμορφωμένο για το πρώτο σύστημα, με το δίδυμο της Λεβερκούζεν (Σικ-Χλόζεκ) στην επίθεση, και τους Γιούρασεκ και Τσουφάλ με πιο ελεύθερο ρόλο στα πλάγια. Είναι της ισορροπίας γενικώς, ούτε φουλ επίθεση ούτε φουλ άμυνα. Δε δίνει μεγάλη έμφαση στην κατοχή και θα ακολουθήσει οποιαδήποτε προσέγγιση χρειαστεί για τη νίκη, ανάλογα και ποιος είναι ο αντίπαλος.

(3-4-1-2): Κόβαρ – Κρεϊτσί, Χόλες, Ζίμα – Τσουφάλ, Σούτσεκ, Μπαράκ, Ντ. Γιούρασεκ – Σέρνι – Χλόζεκ, Σικ.

Αποστολή

Νο. Όνομα Θέση Ομάδα
Γίντριχ Στάνεκ Τ Σλάβια Πράγας
Ματέι Κόβαρ Τ Λεβερκούζεν
Βίτεζλαβ Γιάρος Τ Στουρμ Γκρατς
Βλάντιμιρ Τσουφάλ Α Γουέστ Χαμ
Τόμας Χόλες Α Σλάβια Πράγας
Νταβίντ Ζίμα Α Σλάβια Πράγας
Λάντισλαβ Κρεϊτσί Α Σπάρτα Πράγας
Νταβίντ Ντουντέρα Α Σλάβια Πράγας
Νταβίντ Γιούρασεκ Α Χόφενχαϊμ
Ρόμπιν Χράνατς Α Βικτόρια Πλζεν
Μάρτιν Βίτικ Α Σπάρτα Πράγας
Τόμας Βίτσεκ Α Σλάβια Πράγας
Τόμας Σούτσεκ Μ Γουέστ Χαμ
Αντονίν Μπαράκ Μ Φιορεντίνα
Μίχαλ Σαντίλεκ Μ Τβέντε
Λούκας Προβόντ Μ Σλάβια Πράγας
Βάτσλαβ Σέρνι Μ Βόλφσμπουργκ
Οντρέι Λινγκρ Μ Φέγενορντ
Ματέι Γιούρασεκ Μ Σλάβια Πράγας
Πάβελ Σουλτς Ε Βικτόρια Πλζεν
Λούκας Σερβ Ε Βικτόρια Πλζεν
Πάτρικ Σικ Ε Λεβερκούζεν
Άνταμ Χλόζεκ Ε Λεβερκούζεν
Γιαν Κούχτα Ε Σπάρτα Πράγας
Μόιμιρ Τσίτιλ Ε Σλάβια Πράγας
Τόμας Τσορί Ε Βικτόρια Πλζεν

Αγώνες

18/6/2024 – 22:00

1η αγωνιστική

Πορτογαλία – Τσεχία
22/6/2024 – 16:00

2η αγωνιστική

Γεωργία – Τσεχία
26/6/2024 – 22:00

3η αγωνιστική

Τσεχία – Τουρκία
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

ΠΗΓΗ

You may also like