Αρχική » Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ακτινογραφία της Σκωτίας

Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ακτινογραφία της Σκωτίας

by admin

Τι περιμένουμε να δούμε από τη Σκωτία στο Euro 2024; Διάβασε την ανάλυση για την ομάδα του Στιβ Κλαρκ.

Μετά από μία εξαιρετική πορεία στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η… φιλόδοξη Εθνική ομάδα της Σκωτίας θα βρεθεί στην τελική φάση του θεσμού για τέταρτη φορά στην ιστορία της και φέτος έχει ελπίδες να κάνει το βήμα παραπάνω και να βρεθεί στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Ας δούμε στο Αφιέρωμα Euro 2024 την ακτινογραφία της Σκωτίας.

H oμάδα του Στιβ Κλαρκ έχοντας πλέον περισσότερη εμπειρία στις τάξεις της και βασικούς παίκτες με αναγνωρισμένη αξία στη σύνθεσή της, θα προσπαθήσει να φέρει μία επιτυχία στη Σκωτία, η οποία δεν έχει καταφέρει ποτέ, όχι μόνο να πάρει κάποιο μετάλλιο, αλλά ούτε να βρεθεί σε προημιτελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο όμιλος μοιάζει βατός, καθώς το… μεγαθήριό του, η Γερμανία, δεν δείχνει να είναι τόσο «γεμάτη», όσο τις προηγούμενες χρονιές και έτσι οι Σκωτσέζοι ελπίζουν. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η Εθνική Σκωτίας έχει να κερδίσει ματς στο EURO από το 1996.

Σκωτία να αποκλειστεί στη φάση των 16 σε απόδοση 2.80.

Πώς προκρίθηκε στο Euro

Το σύνολο του Στιβ Κλαρκ στον όμιλο που ξεκάθαρο φαβορί ήταν η Ισπανία, εκμεταλλεύτηκε την ανωτερότητά του από τη Νορβηγία και με συνέπεια στα περισσότερα ματς, συγκέντρωσε 17 βαθμούς και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του γκρουπ, στο οποίο μέτρησε μόλις μία ήττα και αυτή κόντρα στην πρωτοπόρο Ισπανία με 2-0. Στο τελευταίο ματς του ομίλου, μετά από ένα συναρπαστικό ματς, ήρθαν οι ισόπαλοι (3-3) οι Σκωτσέζοι με τους Νορβηγούς.

Προπονητής

Στιβ Κλαρκ, 60 ετών, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Σκωτίας τον Μάιο του 2019 μετά από αρκετή εμπειρία που συγκέντρωσε από τους πάγκους των Γουέστ Μπρομ, Ρέντινγκ και Κίλμαρνοκ, ενώ με τη Σκωτία πανηγύρισε την άνοδο στη Β κατηγορία του Nations League της UEFA.

Πρόγραμμα

Η Σκωτία κάνει πρεμιέρα στο φετινό EURO, καθώς την πρώτη ημέρα (14/06, 22:00) φιλοξενείται από την «οικοδέσποινα» Γερμανία, σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά ενόψει της συνέχειας των Σκωτσέζων στον όμιλό τους. Μετά, στη δεύτερη αγωνιστική, αντιμετωπίζει την Ελβετία και το πρόγραμμά τους στο πρώτο γκρουπ της διοργάνωσης ολοκληρώνεται κόντρα στην Ουγγαρία.

Σκωτία να σκοράρει over 2,5 γκολ σε απόδοση 1.75.

Διασταυρώσεις

Ο νικητής του πρώτου ομίλου θα διασταυρωθεί στη φάση των 16 με τον δεύτερο από τον τρίτο όμιλο, ενώ η αντίστοιχη ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στο πρώτο γκρουπ, θα αγωνιστεί κόντρα στον δεύτερο του δεύτερου γκρουπ και τέλος, ο τρίτος από τον πρώτο όμιλο, θα βρεθεί στο δρόμο του νικητή από τον δεύτερο όμιλο.

Σκωτία σύνολο πόντων over 2,5 σε απόδοση 1.75.

Στο Euro

Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, χωρίς να καταφέρει σε καμία από τις τρεις να προκριθεί στα προημιτελικά και στα νοκ-άουτ παιχνίδια αντίστοιχα.

1960 1992 Φάση ομίλων
1964 1996 Φάση ομίλων
1968 2000
1972 2004
1976 2008
1980 2012
1984 2016
1988 2020 Φάση ομίλων

+ Συν και πλην –

+ Δεμένος και παρόμοιος κορμός με τον προπονητή να παραμένει ίδιος και να γνωρίζει καλά το ρόστερ του.

– Φιλοξενείται την πρώτη ημέρα από την «οικοδέσποινα» Γερμανία, γεγονός που διαχρονικά ευνοεί τους γηπεδούχους.

Stats

  • Μετράει επτά αναμετρήσεις χωρίς νίκη σε φιλικά και επίσημα ματς, ενώ προηγουμένως μετρούσε πέντε διαδοχικές νίκες για τη φάση των προκριματικών του EURO.
  • Μετράει επτά διαδοχικά παιχνίδια που δέχεται τουλάχιστον ένα γκολ.
  • Έχει επιβεβαιωθεί έξι φορές το over 2,5 στα τελευταία δέκα επίσημα παιχνίδια της.

Αφιέρωμα Euro 2024 – Ρόστερ

Ο ηγέτης και το «κλειδί»

Υπάρχει… πονοκέφαλος για τον Στιβ Κλαρκ, ο οποίος έχει δει αρκετούς ποδοσφαιριστές του να τραυματίζονται πρόσφατα, με τον τραυματισμό του Λίουις Ρόμπερσον να είναι αυτός που τον προβληματίζει περισσότερο, ωστόσο το σύνολο των Σκωτσέζων είναι αρκετά «δεμένο» τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα ενισχυθεί και με την παρουσία των ΜακΤόμινεϊ και Πάτερσον.

Ο αριστερός οπισθοφύλακας της Λίβερπουλ, Άντι Ρόμπερτσον αποτελεί τον παίκτη «κλειδί» της Σκωτίας για άλλη μια φορά με την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει. Φέτος μέτρησε σε 23 αγώνες 3 γκολ και 2 ασίστ με τη φανέλα των «ρεντς».

Εκτός είναι ο Άαρον Χίκεϊ, ενώ αγώνα… δρόμου θα κάνει ο Νέιθαν Πάτερσον μετά το χειρουργείο που είχε μέσα στη χρονιά. Την επιστροφή του ίσως κάνει ο Γκραντ Χάνλεϊ μετά από πολλαπλούς τραυματισμούς.

Σύστημα και πώς παίζει

Η Σκωτία μπορεί να μην έχει τεράστιο ταλέντο σαν ομάδα, ωστόσο είναι ένα σύνολο που σε περίπτωσει που υποτιμηθεί από τον αντίπαλό της, δεν συγχωρεί. Βασίζεται σε μονάδες όπως είναι οι Ρόμπερτσον, ΜακΤόμινεϊ και ΜακΓκιν. Συνηθίζει να αγωνίζεται με τριάδα στην άμυνά της και κατά συνθήκες και με πέντε αμυντικούς αναλόγως τον αντίπαλο και προσπαθεί να βρει χώρους κυρίως στο ανοιχτό γήπεδο. Δεν φημίζεται για την κατοχή της, δεν θα ελέγξει τα παιχνίδια και απειλεί συνήθως μόνο με αντεπιθέσεις.

Αποστολή

Νο. Όνομα Θέση Ομάδα
Κρεγκ Γκόρντον Τ Χαρτς
Άνγκους Γκάν Τ Νόργουιτς
Ζάντερ Κλαρκ Τ Ρέιντζερς
Λίαμ Κέλι Τ Μάδεργουελ
Ζάντερ Κλαρκ T Χαρτς
Άντι Ρόμπερτσον Α Λίβερπουλ
Γκραντ Χάνλεϊ Α Νόργουιτς
Κίραν Τίρνεϊ Α Ρεάλ Σοσιεδάδ
Άντονι Ράλστον Α Σέλτικ
Σκοτ ΜακΚένα Α Νότιγχαμ Φόρεστ
Λίαμ Κούπερ Α Λιντς
Νέιθαν Πάτερσον A Έβερτον
Τζακ Χέντρι A Αλ Ετιφάκ
Ράιαν Πόρτεους A Γουότφορντ
Γκρεγκ Τέιλορ A Σέλτικ
Τζον Σούταρ A Ρέιντζερς
Σκοτ ΜακΤόμινεϊ M Μάντσεστερ Γιουναΐντετ
Τζον ΜακΓκίν Μ Άστον Βίλα
Λιούις Φέργκιουσον Μ Μπολόνια
Ράιαν Κρίστι Μ Μπόρνμουθ
Μπίλι Γκίλμουρ Μ Μπράιτον
Στιούαρτ Άρμστρονγκ Μ Σαουθάμτον
Κένι ΜακΛίν Ε Νόργουιτς
Λίντον Ντάικς Ε KΠΡ
Λόρενς Σάνκλαντ Ε Χαρτς
Τσέ Άνταμς Ε Σαουθάμτον

Αγώνες

14/6/2024 – 22:00
1η αγωνιστική
Γερμανία – Σκωτία
19/6/2024 – 22:00

2η αγωνιστική

Σκωτία – Ελβετία
23/6/2024 – 22:00

3η αγωνιστική

Σκωτία – Ουγγαρία

ΠΗΓΗ

You may also like