Αρχική » Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ακτινογραφία της Πορτογαλίας

Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ακτινογραφία της Πορτογαλίας

by admin

Τι περιμένουμε να δούμε από την Πορτογαλία στο Euro 2024; Η ακτινογραφία της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.

Την επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης ψάχνει η Πορτογαλία, η οποία έχει μπει για τα καλά στην εποχή του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Μετά από μια εντυπωσιακή παρουσία στα προκριματικά, η «σελεσάο» καλείται να συνεχίσει έτσι και στα μεγάλα ματς για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Η κλήρωση σίγουρα τη θέτει ως φαβορί για την πρώτη θέση, αν και θα βρει απέναντί της τρεις επικίνδυνες αντιπάλους. Ας δούμε στο Αφιέρωμα Euro 2024 την ακτινογραφία της Πορτογαλίας.

Πιθανότατα πρόκειται για την τελευταία διοργάνωση του Κριστιάνο Ρονάλντο με το εθνόσημο, αν και αυτός… δε δείχνει να καταλαβαίνει από (ποδοσφαιρικά) γεράματα. Ο 39χρονος πλέον Ρονάλντο θα ηγηθεί της Πορτογαλίας με στόχο το δεύτερο τρόπαιο, και στην χειρότερη μια πορεία αντάξια της ποιότητας της ομάδας.

Πορτογαλία να πετύχει ακριβώς 8 γκολ στον όμιλο με απόδοση 8.50

Πώς προκρίθηκε στο Euro

Ήταν η κορυφαία ομάδα των προκριματικών και η μοναδική που τελείωσε τη φάση των ομίλων με το απόλυτο των νικών. Διέλυσε όποιον αντίπαλο βρήκε μπροστά της, και στην προκειμένη περίπτωση την Σλοβακία, το Λουξεμβούργο, την Ισλανδία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Λιχτενστάιν. Σε δέκα ματς πέτυχε 36 γκολ και δέχτηκε μόλις δύο!

Προπονητής

Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, 50 ετών, Καταλανός. Αν και η προπονητική του πορεία ξεκινά το 2007, έχει προπονήσει μόλις πέντε ομάδες: Σουόνσι (2007-09), Γουίγκαν (2009-13), Έβερτον (2013-16), Βέλγιο (2016-22) και Πορτογαλία (2023-). Παρότι είχε στα χέρια του μια τρομερά ποιοτική ομάδα, θα μείνει στην ιστορία ως ο προπονητής που δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι με τη «χρυσή γενιά» του Βελγίου. Στόχος του φυσικά να αποδείξει την αξία του κατακτώντας το τρόπαιο με την Πορτογαλία.

Πρόγραμμα

Αρχίζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τσεχία και στην συνέχεια αντιμετωπίζει την Τουρκία. Την τελευταία αγωνιστική παίζει απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, τη Γεωργία.

Πορτογαλία να αποκλειστεί στα ημιτελικά με απόδοση 4.50

Διασταυρώσεις

Η λογική λέει πως θα τερματίσει στην κορυφή και θα αντιμετωπίσει μία από τις ομάδες των ομίλων Α’, Β’ ή Γ’ που πήρε την τρίτη θέση. Ειδάλλως, αν βγει δεύτερη θα βρει απέναντί της τον νικητή του τέταρτου ομίλου, ενώ αν προκριθεί ως τρίτη θα συναντήσει την πρωτοπόρο ομάδα του δεύτερου ή του τρίτου ομίλου.

Πορτογαλία να πάρει under 8,5 βαθμούς στον όμιλο με απόδοση 2.00

Στο Euro

Έφτασε στα ημιτελικά με την πρώτη της συμμετοχή το 1984, κι επέστρεψε στη διοργάνωση το 1996. Από τότε προκρίνεται αδιαλείπτως μετρώντας μία κατάκτηση (2016), έναν χαμένο τελικό από την Ελλάδα το 2004 κι άλλες δυο προκρίσεις στα ημιτελικά.

1960 1992
1964 1996 Προημιτελικά
1968 2000 Ημιτελικά
1972 2004 2η θέση
1976 2008 Προημιτελικά
1980 2012 Ημιτελικά
1984 Ημιτελικά 2016 Νικήτρια
1988 2020 Φάση των 16

+ Συν και πλην –

+ Διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά ρόστερ της διοργάνωσης.

+ Ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο ταλέντο και την εμπειρία.

– Ο Μαρτίνεθ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη με όσα έχει δείξει στο Βέλγιο.

– Πολλές μεγάλες προσωπικότητες που πιθανόν να δημιουργήσουν θέματα στα αποδυτήρια.

Stats

  • Έχει κερδίσει 11/12 ματς με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο.
  • Κράτησε το μηδέν σε εννιά από τα δέκα ματς των προκριματικών.
  • Από τα τελευταία δώδεκα παιχνίδια της στα τελικά του Euro, τα εννιά έληξαν ισόπαλα.

Αφιέρωμα Euro 2024 – Ρόστερ

Είναι μεγάλη ευλογία για έναν προπονητή όταν έχει 26 διαθέσιμες θέσεις και εξακολουθεί να δυσκολεύεται να αφήσει κάποιους ποδοσφαιριστές λόγω της τεράστιας ποιότητάς τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τον Μαρτίνεθ, ο οποίος θα έχει σε κάθε θέση τουλάχιστον έναν παίκτη τοπ επιπέδου. Και φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι για άλλη μια φορά εκεί, ως αρχηγός της ομάδας. Από εκεί και πέρα τα ονόματα δεν τελειώνουν: Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Ντιόγκο Ζότα, Ζοάο Φέλιξ, Ράφα Λεάο, Ζοάο Κανσέλο, Νούντο Μέντες και Βιτίνια είναι μόνο μερικοί από αυτούς που θα φορέσουν το εθνόσημο της «σελεσάο» στα γήπεδα της Γερμανίας.

Απουσίες: Ξεκάθαρα οι σημαντικότερες απουσίες είναι αυτές των Ράφα Γκερέιρο της Μπάγερν και Οτάβιο της Αλ Νασρ, με τον δεύτερο να έχει κληθεί αρχικά στο ρόστερ αλλά να αντικαθίσταται λόγω τραυματισμού που αποκόμισε λίγο πριν αρχίσει η διοργάνωση. Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι είναι παίκτες δευτέρας διαλογής, ακόμα κι αν άλλες ομάδες θα έδιναν τα πάντα για να μπορούν να τους καλέσουν.

Ο ηγέτης και το «κλειδί»

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τον ρόλο του ηγέτη αναλαμβάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μπορεί να είναι μακριά από τα καλά του και να έχει κλείσει τα 39, αλλά ακόμα και από τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ ο CR7 δε θα μπορούσε να λείπει. Τώρα το αν θα έχει στάνταρ θέση στην εντεκάδα δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε, αλλά στα προκριματικά ο Μαρτίνεθ τον εμπιστεύτηκε τυφλά. Κι αυτός ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη πετυχαίνοντας δέκα γκολ και παίρνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα των σκόρερ.

Πολύ πιο δύσκολο είναι το ορίσουμε τον παίκτη «κλειδί» της Πορτογαλίας. Παρότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, μάλλον αυτός ο τίτλος θα πάει στον Μπερνάρντο Σίλβα. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι πιάνει απίστευτα υψηλά στάνταρ σε σταθερή βάση και έχοντας κερδίσει τα πάντα με τους «πολίτες», θέλει να μεταφέρει αυτό το πνεύμα και στην εθνική του ομάδα. Απίστευτος τεχνίτης, υψηλότατη ποδοσφαιρική ευφυία και πολλά… κιλά μπάλα για έναν παίκτη που μπορεί (ήσυχα πάντα) να κάνει τη διαφορά.

Σύστημα και πώς παίζει

Ο Μαρτίνεθ γενικώς αντιλαμβάνεται πώς λειτουργούν οι εθνικές ομάδες και ξέρει πως πρέπει αυτός να προσαρμόζεται στα δεδομένα κι όχι το αντίστροφο. Στο Βέλγιο σχεδόν ποτέ δεν αποχωριζόταν την τριάδα στα στόπερ επειδή είχε τρεις παικταράδες εκεί και στα πλάγια της άμυνας είχε ελάχιστες ποιοτικές επιλογές. Στην Πορτογαλία παίζει με τέσσερις πίσω σε διάφορες παραλλαγές, αλλά κυρίως προτιμά το 4-3-3. Πάντως έχει χρησιμοποιήσει και το 3-4-3 στα πρώτα του παιχνίδια κυρίως, οπότε δεν αποκλείεται να το δούμε να εφαρμόζεται αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

(4-3-3): Ντιόγκο Κόστα – Κανσέλο, Ντίας, Α. Σίλβα, Μέντες – Μπρούνο Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια – Μπερνάρντο Σίλβα, Ζότα, Ρονάλντο.

Αποστολή

Νο. Όνομα Θέση Ομάδα
Ρουί Πατρίσιο Τ Ρόμα
Ντιόγκο Κόστα Τ Πόρτο
Ζοσέ Σα Τ Γουλβς
Πέπε Α Πόρτο
Ντανίλο Περέιρα Α Παρί Σεν Ζερμέν
Ρούμπεν Ντίας Α Μάντσεστερ Σίτι
Ζοάο Κανσέλο Α Μπαρτσελόνα
Νέλσον Σεμέδο Α Γουλβς
Νούνο Μέντες Α Παρί Σεν Ζερμέν
Ντιόγκο Νταλότ Α Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Αντόνιο Σίλβα Α Μπενφίκα
Γκονσάλο Ινάσιο Α Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Μπερνάρντο Σίλβα Μ Μάντσεστερ Σίτι
Μπρούνο Φερνάντες Μ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ρούμπεν Νέβες Μ Αλ Χιλάλ
Ζοάο Παλίνια Μ Φούλαμ
Ματέους Νούνες Μ Μάντσεστερ Σίτι
Βιτίνια Μ Παρί Σεν Ζερμέν
Ζοάο Νέβες Μ Μπενφίκα
Κριστιάνο Ρονάλντο Ε Αλ Νασρ
Ζοάο Φέλιξ Ε Μπαρτσελόνα
Ντιόγκο Ζότα Ε Λίβερπουλ
Ραφαέλ Λεάο Ε Μίλαν
Γκονσάλο Ράμος Ε Παρί Σεν Ζερμέν
Πέδρο Νέτο Ε Γουλβς
Φρανσίσκο Κονσεϊσάο Ε Πόρτο

Αγώνες

18/6/2024 – 22:00

1η αγωνιστική

Πορτογαλία – Τσεχία
22/6/2024 – 19:00

2η αγωνιστική

Τουρκία – Πορτογαλία
26/6/2024 – 22:00

3η αγωνιστική

Γεωργία – Πορτογαλία
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

ΠΗΓΗ

You may also like