Αρχική » Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ακτινογραφία της Ιταλίας

Αφιέρωμα Euro 2024 – Η ακτινογραφία της Ιταλίας

by admin

Τι περιμένουμε να δούμε από την Ιταλία στο Euro 2024; Αναλυτικά η ακτινογραφία της Σκουάντρα Ατζούρα.

Τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης θα κληθεί να υπερασπιστεί η Ιταλία στο επερχόμενο EURO μετά το σπουδαίο επίτευγμά της στην προηγούμενη διοργάνωση. Η «σκουάντρα ατζούρα» των δυο ευρωπαϊκών και τεσσάρων παγκόσμιων τίτλων, μπαίνει από δύσκολο όμιλο στη «μάχη» για την τρίτη κούπα στο θεσμό. Ας δούμε στο Αφιέρωμα Euro 2024 την ακτινογραφία της Ιταλίας.

Η Ιταλία αποτελεί ένα εκ των… μεγάλων δυνάμεων στη φετινή διοργάνωση μετά την πρόσφατη επιτυχία της, καθώς έμεινε… ζωντανή στον προηγούμενο τελικό και επικράτησε στα πέναλτι της Αγγλίας. Ο ανταγωνισμός στο γκρουπ της είναι μεγάλος και σίγουρα όλες οι ομάδες θέλουν να της πάρουν τα «σκήπτρα», τη στιγμή ποι οι Ιταλοί θέλουν να ξεπεράσουν την… πίκρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο οποίο δεν προκρίθηκαν και στη συνέχεια ακολούθησε η απομάκρυνση του Ρομπέρτσο Μαντσίνι από τον πάγκο της ομάδας, με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να αναλαμβάνει τα ηνία.

Ιταλία να συγκεντρώσει over 5,5 πόντους στον όμιλό της σε απόδοση 1.85.

Πώς προκρίθηκε στο Euro

Μετά από έναν όμιλο που έκρυβε «εκπλήξεις», η «σκουάντρα ατζούρα» κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αγγλία χάρη στην τελευταία αγωνιστική που ήρθε ισόπαλη (0-0) με την Ουκρανία, σε ματς που δεν έπρεπε να ηττηθεί.

Προπονητής

Λουτσιάνο Σπαλέτι, 65 ετών, ανέλαβε τον φετινό Σεπτέμβρη το ρόλο του ομοσπονδιακού προπονητή μετά από τη θητεία του στη Νάπολι, με την οποία πανηγύρισε και την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος της Serie A. Στο παρελθόν, βρέθηκε στον πάγκο της Ίντερ, της Ρόμα, της Ζενίτ, της Ουντινέζε, της Βενέτσια, της Σαμπντόρια, αλλά και της Έμπολι, από την οποία και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Εκτός από το «σκουντέτο» με τη Νάπολι, έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας με τη Ρόμα, αλλά και το «τρεπλ» στη Ρωσία με τη Ζενίτ.

Πρόγραμμα

Η Ιταλία ξεκινάει τις υποχρεώσεις της για το φετινό ΕURO στις 15 Ιουνίου απέναντι στην ανταγωνιστική Αλβανία (22:00) και στη συνέχεια ακολουθεί η δεύτερη αγωνιστική που θα κρίνει και πολλά ενόψει συνέχειας κόντρα στην Ισπανία (20/06, 22:00). Τέλος, την τρίτη και τελευταία στροφή του γκρουπ θα αντιμετωπίσει την Κροατία (24/06, 22:00).

Ιταλία να σκοράρει over 4,5 γκολ στον όμιλό της σε απόδοση 1.87.

Διασταυρώσεις

Ο νικητής του δεύτερου ομίλου αγωνίζεται κόντρα στον κορυφαίο τρίτο από τον πρώτο, τον τέταρτο, τον πέμπτο και τον έκτο όμιλο, ενώ ο δεύτερος του δεύτερου γκρουπ αγωνίζεται απέναντι στον δεύτερο του πρώτου ομίλου. Ο τρίτος του δεύτερου ομίλου θα αγωνιστεί στους «16» απέναντι στον νικητή, είτε του πέμπτου, είτε του έκτου γκρουπ.

Ιταλία να αποκλειστεί στη φάση των προημιτελικών σε απόδοση 3.75.

Στο Euro

Έχει συμμετάσχει 11 φορές στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μετρώντας δυο κατακτήσεις, με την πιο πρόσφατη να είναι στο τελευταίο ΕURO, αυτό του 2020. Ακόμη, η «σκουάντρα ατζούρα» έχει ηττηθεί δυο φορές στον τελικό του θεσμού, το 2000 και το 2012, ενώ έχει κατακτήσει την τρίτη θέση το 1988 και την τέταρτη θέση το 1980.

1960  1992
1964 1996 Φάση ομίλων
1968 1η θέση 2000 2η θέση
1972 2004 Φάση ομίλων
1976 2008 Προημιτελικά
1980 4η θέση 2012 2η θέση
1984 2016 Προημιτελικά
1988 3η θέση 2020 1η θέση

+ Συν και πλην –

+ Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι ανέλαβε το «τιμόνι» της ομάδας και της έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική της εικόνα.

+ Υπάρχει παρόμοια αγωνιστική φιλοσοφία εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία.

– Δεν είχε πραγματοποιήσει καλή πορεία στον όμιλο για τα προκριματικά της.

– Βρίσκεται σε αρκετά δύσκολο και ανταγωνιστικό όμιλο.

Stats

  • Δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε αγώνες για τη φάση των «16» και των προημιτελικών αντίστοιχα.
  • Δεν έχει κερδίσει ποτέ στη διοργάνωση με διαφορά πάνω από τρία τέρματα.
  • Έχει επιβεβαιωθεί το goal/goal στις τελευταίες επτά από τις δέκα αναμετρήσεις της για όλες τις διοργανώσεις.

Αφιέρωμα Euro 2024 – Ρόστερ

Ο ηγέτης και το «κλειδί»

Με την αλλαγή προπονητή να φέρνει… νέα δεδομένα, η Ιταλία δεν έρχεται στο ΕURO αυτό με την δυναμική που είχε τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός πως θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τα «σκήπτρα» της. Υπάρχουν μερικές κομβικές απουσίες, ωστόσο υπάρχει και… μπόλικο ταλέντο στο ρόστερ της ομάδας του Λουτσιάνο Σπαλέτι.

Μετά την αποχώρηση των εμβληματικών αρχηγών, Κελίνι και Μπονούτσι, ο Τζιανλουίτσι Ντοναρούμα είναι αυτός που τραβάει τα βλέμματα με την ποιότητα και την εμπειρία που διαθέτει, ενώ σημαντικοί παράγοντες θα είναι και οι Ζορζίνιο, Μπαρέλα και Κιέζα για τη «σκουάντρα ατζούρα».

Τέλος εποχής για τους Κελίνι και Μπονούτσι, οι οποίοι αποχώρησαν από την εθνική ομάδα της πατρίδας του μετά από μία σπουδαία πορεία μαζί της, ενώ εκτός έχει τεθεί και ο τραυμταίας Νικολό Τζανιόλο και ο επίσης τραυματίας εδώ και καιρό, Ντομένικο Μπεράρντι.

Σύστημα και πώς παίζει

Η Ιταλία έχει ένα αρκετά ποιοτικό ρόστερ και συνήθως αγωνίζεται είτε με 4-3-3, είτε και 3-4-3, καθώς μπορεί να υποστηρίξει και τα δυο συστήματα, με… ετοιμοπόλεμους αμυντικούς που μπορούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται. Τα «μελανά» της σημεία είναι τα μπακ, κάτι που προσπαθεί να καλύψει από την ποιοτική της μεσαία γραμμή, που μπορεί να συνδεθεί τόσο με την άμυνα, όσο και με την επίθεση. Έχει την νοοτροπία νικητή σε συνδυασμό με ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις θέσεις, δίνοντας βάση για άλλη μια φορά στην άμυνά της.

Αποστολή

Νο. Όνομα Θέση Ομάδα
Μάρκο Καρνεζέκι Τ Αταλάντα
Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα Τ Παρί Σεν Ζερμέν
Άλεξ Μερέτ Τ Νάπολι
Ιβάν Προβεντέλ Τ Λάτσιο
Γκουλιέμο Βικάριο Τ Τότεναμ
Φραντσέσκο Ατσέρμπι Α Ίντερ
Αλεσάντρο Μπαστόνι Α Ίντερ
Ραούλ Μπελανόβα Α Τορίνο
Αλεσάντρο Μπουοντζόρνο Α Τορίνο
Αντρέα Καμπιάζο Α Γιουβέντους
Ριχάρντο Καλαφιόρι Α Μπολόνια
Ματέο Νταρμιάν Α Ίντερ
Φεντερίκο Ντιμάρκο Α Ίντερ
Τζιοβάνι Ντι Λορέντζο Α Νάπολι
Τζανλούκα Μαντσίνι Α Ρόμα
Τζόρτζιο Σκαλβίνι Α Αταλάντα
Λεονάρντο Σπινατσόλα Α Ρόμα
Νικολό Μπαρέλα Μ Ίντερ
Τζιάκομο Μποναβεντούρα Μ Φιορεντίνα
Αντρέα Κολπάνι Μ Μόντσα
Μπράιαν Κριστάντε Μ Ρόμα
Μίχαελ Φολορούνσο Μ Βερόνα
Ντάβιντε Φρατέζι Μ Ίντερ
Ζορζίνιο Μ Ίντερ
Μάνουελ Λοκατέλι Μ Γιουβέντους
Λορέντζο Πελεγκρίνι Μ Ρόμα
Ματέο Πεσίνα Μ Μόντσα
Φεντερίκο Κιέζα Ε Γιουβέντους
Στέφαν Ελ Σαράουι Ε Ρόμα
Λορέντσο Λούκα Ε Ουντινέζε
Ρικάρντο Ορσολίνι Ε Μπολόνια
Ματέο Πολιτάνο Ε Νάπολι
Τζάκομο Ρασπαντόρι Ε Νάπολι
Ματέο Ρετέγκι Ε Τζένοα
Τζιανλούκα Σκαμάκα Ε Αταλάντα
Ματία Τζακάνι Ε Λάτσιο

Αγώνες

15/6/2024 – 22:00

1η αγωνιστική

Ιταλία – Αλβανία
20/6/2024 – 22:00

2η αγωνιστική

Ισπανία – Ιταλία
24/6/2024 – 22:00

3η αγωνιστική

Κροατία – Ιταλία

ΠΗΓΗ

You may also like