Αρχική » Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από τη Δύση ζητεί ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πράσινο φως από τη Δύση ζητεί ο Ζελένσκι

by admin

Την αποφασιστική στήριξη των Δυτικών συμμάχων στην Ουκρανία σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου με τη Ρωσία ήρθε να επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο η κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας, Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι αντίστοιχα, στο Κίεβο. Οι δύο διπλωμάτες ταξίδεψαν σιδηροδρομικώς, μέσω Πολωνίας, στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου συναντήθηκαν διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προτού ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι επιθυμούσε να ακούσει απευθείας από τους Ουκρανούς ηγέτες τους συγκεκριμένους στόχους της πολεμικής τους προσπάθειας και το είδος της βοήθειας που περιμένουν από την Ουάσιγκτον για να τους πετύχουν. Ο Ντένις Σμιχάλ χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τους δύο υπουργούς «έντονες» και επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι αμερικανικοί ATACMS και οι βρετανικοί Storm Shadows, εναντίον στόχων σε μεγάλο βάθος της ρωσικής επικράτειας. Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία 700 εκατ. δολαρίων.

Το προηγούμενο βράδυ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το επίμαχο ζήτημα, ο Τζο Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται κοντά στη λήψη της κρίσιμης απόφασης. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη χρήση αυτού ή του άλλου οπλικού συστήματος. Οφείλουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα: μπορούν οι Ουκρανοί να το χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά, κάτι που προϋποθέτει αρκετή εκπαίδευση; Είναι σε θέση να το συντηρήσουν;».

Με μπαράζ αυστηρών προειδοποιήσεων αντέδρασε η Μόσχα στις εξελίξεις που φαίνεται να κυοφορούνται. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι αν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους δώσουν το πράσινο φως για πλήγματα σε μεγάλο βάθος της ρωσικής επικράτειας, θα υπάρξει «η πρέπουσα απάντηση» από τη χώρα του. Σε πιο αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Βουλή), Βιατσεσλάβ Βολόντιν, προειδοποίησε ότι αν υπάρξει αυτή τη εξέλιξη, η Ρωσία θα θεωρήσει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ως εμπόλεμα μέρη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, κάλεσε τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούτιν να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής των ρωσικών εξαγωγών ουρανίου, τιτανίου και νικελίου στη Δύση.

Την Τρίτη, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε καταγγείλει ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fath-360, για να ακολουθήσουν κυρώσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας εναντίον της Τεχεράνης, που έπληξαν και τον εθνικό αερομεταφορέα Iran Air. Χθες τόσο ο Ντμίτρι Πεσκόφ όσο και ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αρακτσί απέρριψαν τον ισχυρισμό των Αμερικανών ως αβάσιμο.

Στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε, από το βήμα της ομοσπονδιακής Βουλής, ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και της Ρωσίας. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι μια ειρήνευση η οποία «θα σέβεται την ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν θα επιβληθεί με συνθηκολόγηση». Την ίδια ώρα οι Ρώσοι συνέχιζαν την επίθεσή τους στην ανατολική, ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και υπήρχαν ενδείξεις ότι άρχισαν να περνούν στην αντεπίθεση στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική εισβολή στις 6 Αυγούστου. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε με χθεσινές δηλώσεις του ο υποστράτηγος Απτι Αλαουντίνοφ, ο οποίος διοικεί ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας που μάχονται στο Κουρσκ, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του ανακατέλαβαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα δέκα οικισμούς.

Κατά τη χθεσινή, τακτική ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για μια συνάντηση κορυφής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το προσεχές διάστημα. Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου της Μερσίνης από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, καθώς η γερμανική Siemens δεν παραδίδει σημαντικά εξαρτήματα και οι Ρώσοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην Κίνα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΗΓΗ

You may also like