Βασιλειάδης για αναδιάρθρωση και… Grexit

Ο Γιώργος Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στην Real News αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση, τονίζοντας πως από μόνη της δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα τόνισε πως ο κίνδυνος για ποδοσφαιρικό Grexit παραμένει και θα ξαναγίνει ορατός, αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα!
Όσον αφορά στο μπάσκετ, τόνισε πως δεν είναι στο δικό του χέρι, αλλά σε αυτό των ΕΟΚ και FIBA ο ορισμός ξένων διαιτητών, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «…αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το ίδιο το άθλημα, τότε αυτό δεν μπορεί να σωθεί με το στανιό…».

Αναλυτικά ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για:

-την αναδιάρθρωση: «Η αναδιάρθρωση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια ή τη μοναδική λύση για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι κι αλλιώς, ταλανίζεται από πολλά ενδογενή προβλήματα, με το μεγαλύτερο αυτών την έλλειψη ενός σχεδίου που θα ξεκινά από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, από τους ίδιους τους παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Με την αναδιάρθρωση όμως, σε συνδυασμό με το σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης, με το VAR και με όλες τις αλλαγές που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όπως για παράδειγμα την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που σε λίγες μέρες, ξεκινά, φτιάχνουμε ένα πιο καθαρό μονοπάτι, ώστε να αποκτήσουμε ένα πρωτάθλημα πιο αξιόπιστο, οικονομικά προσοδοφόρο όχι μόνο για τους μετέχοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και για το ίδιο το κράτος μέσω των φορολογικών εσόδων και του νέου οικονομικού κύκλου που μπορεί να δημιουργηθεί».

-το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και διαφάνειας.

Υπήρξαν πολλές σκιές, τις οποίες δεν έχει νόημα να μπούμε σε διαδικασία να αναλύσουμε τι πραγματικά έγινε ή όχι -ο καθένας άλλωστε γνωρίζει- αλλά να δημιουργήσουμε δομές τέτοιες οι οποίες δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν.

Οι δεσμοί της διαιτησίας με το παραγοντικό σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας των σχέσεων αυτών, οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ ομάδων, το παράνομο στοίχημα συγκαταλέγονται μέσα στα πολλά προβλήματα και είναι όλα απότοκα των ελλείψεων αυτών.

Κορωνίδα όλων, όμως, παραμένει η αξιοπιστία που έρχεται μέσα από την λειτουργία της διαιτησίας. Πιστεύουμε ότι με την τριμελή ΚΕΔ με ξένα μέλη και με τους ξένους διαιτητές στους μεγάλους αγώνες, αλλά κυρίως με την έλευση του VAR από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα βασικό βήμα για την επίλυση των προβλημάτων.

-το αν σκέφτηκε την απόσυρση των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη ως μέτρο πάταξης της βίας: «Δεν θεωρώ ότι ο αποκλεισμός από την Ευρώπη είναι λύση.

Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου… Άλλωστε βλέπουμε ότι το ίδιο κοινό, οι ίδιοι οπαδοί, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν δημιουργούν προβλήματα ή τουλάχιστον, σπάνια δημιουργούν.

Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη θα φέρει έναν οικονομικό μαρασμό, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα γίνει παρίας και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως εάν το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν λάβει μέτρα για την διαφύλαξη του προϊόντος -και αυτό είναι σαφές από τις διεθνείς συνομοσπονδίες- τότε τα πάντα είναι πιθανά.

Θα ήθελα να τονίσω πάντως, πως για πρώτη φορά η όλη συζήτηση που έγινε για το Grexit δεν έγινε λόγω παρέμβασης της πολιτείας στα πράγματα του ποδοσφαίρου, αλλά λόγω ανικανότητας του ίδιου του ποδοσφαίρου να διαφυλάξει το προϊόν».

-το ζήτημα στο μπάσκετ με την ένταση μεταξύ «αιωνίων» και τη συζήτηση για ξένους διαιτητές: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Τους ξένους διαιτητές δεν τους φέρνει η κυβέρνηση.

Η απόφαση να μπουν ξένοι διαιτητές μπορεί να ληφθεί μόνο από την οικεία ομοσπονδία, τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή.

Από εκεί και πέρα, εγώ προσπάθησα και με συναντήσεις και με συζητήσεις να αποκλιμακώσω την ένταση.

Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να σκεφτεί το ίδιο το προϊόν, το ίδιο το άθλημα.

Από την πλευρά μου, ό,τι βοήθεια μου ζητηθεί θα την παράσχω, αλλά πάντα στο πλαίσιο του εφικτού. Στο τέλος της ημέρας όμως, αν κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το ίδιο το άθλημα, τότε αυτό δεν μπορεί να σωθεί με το στανιό.

Και αναφέρομαι στο σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών».